Özgürlük için Basın, genel anlamda ifade ve basın özgürlüğü için yeni bir platform kurmak, karar alma süreçlerini etkileyen medya personelinin, sivil toplum yapısının kapasitesini artırmayı ve böylece demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularındaki kamuoyu tartışmalarına katılan daha dinamik bir sivil toplum yaratmak amacıyla 2014 yılında başladı. Proje, AB Türkiye Delegasyonu tarafından yürütülen Sivil Düşün Ağlar ve Platformlar Hibe Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile 2014-2016 yılları arasında, Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütüldü. Proje kapsamında yerel gazetecilerden, avukatlardan, sivil toplum çalışanlarından, akademisyenlerden oluşan, medyanın bağımsızlığına, insan hakları, sosyal içerme, ifade özgürlüğü, demokratikleşme konularına öncelik veren, Avrupa Birliği’nin temel değerlere bağlı ve bir ulusal ve yedi bölgesel komiteden oluşan yeni bir “İfade Özgürlüğü ve Basın Etiği Daimi Komitesi” kuruldu. Komitelerde yer alan avukatlar, proje boyunca ihlal bildirimleri için gerekli durumlarda ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti verdi. 40 üyeden oluşan İfade Özgürlüğü ve Basın Etiği Daimi Komitesi tarafından proje boyunca Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü konusundaki son durumu özetleyen aylık ve yıllık raporlar hazırlandı. Ayrıca proje kapsamında mesleki etik; basın ve ifade özgürlüğü; yazılı, elektronik ve görsel-işitsel medya ve karşılaşılan tehlikeler; sunum ve düzenleme teknikleri; sosyal güvenlik eğitimi; zaman yönetimi eğitimi olmak üzere iki yıl boyunca Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Konya, Trabzon, Gaziantep ve Erzurum’da 6 ana başlıkta eğitimler verildi. Proje boyunca her altı ayda bir, bir merkez ve yedi bölgede raporların tartışılması ve geri bildirimlerin yapılabilmesi için yerel ve ulusal gazetecilerin katılımıyla toplantılar düzenlendi. Bu toplantılara ulusal ve bölgesel komiteler de katıldı. Projenin birinci ve ikinici yıl sonunda raporlarının tartışıldığı genel katılıma açık iki ulusal bir konferans organize edildi.
Özgürlük için Basın projesi, 2016 yılı itibariyle Özgürlük için Basın Çalışma Grubu tarafından Gazeteciler Cemiyeti çatısı altında devam etmektedir.
Özgürlük için Basın Çalışma Grubu ifade ve basın özgürlüğü ile ilgili Türkiye’deki mevcut duruma ayna tutmayı, ifade ve basın özgürlüğü konusunda yasal durumu ve devam eden ihlalleri göstererek bu konuda farkındalık yaratmayı, medya çalışanları ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan bağımsız bir platform aracılığıyla özgür basın için politika yapıcılara ulaşmayı; atölyeler ve konferanslar düzenleyerek gazetecilik pratikleri ile ilgili medya çalışanlarını ve sivil toplum temsilcilerinin kapasitesini artırmayı ve Türkiye’nin yedi bölgesindeki mevcut işbirliği ağını daha da genişletip sağlamlaştırmayı amaçlamaktadır. Türkiye’deki ifade ve basın özgürlüğü ile ilgili mevcut durumu özetleyen raporlar İfade Özgürlüğü ve Basın Etiği Ulusal Daimi Komitesi tarafından 2014 yılından beri aylık ve yıllık olarak hazırlanmakta ve yayınlanmaktadır. Raporlar, giriş, iletişim araçlarına ve iletişimcilere baskı, ifade özgürlüğüne ve gösteri hakkını kullanmak isteyenlere müdahale, ifade ve basın özgürlüğüne yönelik müdahaleye yurtiçi ve yurtdışından gelen tepkiler, diğer gelişmeler, RTÜK cezaları, olumlu gelişmeler ve değerlendirme olmak üzere sekiz bölümden oluşmaktadır.
Fotoğraf Editörü
Ziya Taner Dedeoğlu
Mali Müşavir
Feridun Doğan
Editör
Yıldız Yazıcıoğlu
Araştırmacılar
Naz Akman
Dicle Kavak Ekmekci
Araştırmacı Asistanlar
Berfin Bayır
Eren Ege Oğuz
Cansu Timur
Gamze Yurtlu